Ωράριο

Το ωράριο του Κοινωνικού Ιατρείου - Φαρμακείου είναι:

Τρίτη και Πέμπτη 10:30 - 12:30

Δευτέρα έως Πέμπτη 18:00 - 20:

 

Εκστρατεία συγκέντρωσης φαρμάκων 

fulladio farmaka

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Έναρξη λειτουργίας

Το ΚΙΦΑΧ ξεκίνησε να λειτουργεί το Νοέμβριο του 2011 σαν απλό φαρμακείο σε ένα μικρό χώρο που του παραχωρήθηκε από το Εργατικό Κέντρο Χανίων. Από το Φλεβάρη του 2013 λειτουργεί σαν Ιατρείο-Φαρμακείο στους άνετους χώρους που παραχώρησε η ΙΜ Γουβερνέτου, στην πλ. Κολοκοτρώνη 10

Βασικά χαρακτηριστικά λειτουργίας
Το ΚΙΦΑΧ ξεκίνησε από πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων. Είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρία στην οποία συμμετέχει ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος το Εργατικό Κέντρο, η ΙΜ Γουβερνέτου και η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων. Διοικείται από 9μελές ΔΣ που εκλέχτηκε από τα μέλη του. Λειτουργεί αυτόνομα με τακτικές συνελεύσεις (κάθε μήνα) των εθελοντών.
Βασική αρχή του, κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα πρόσβασης στην περίθαλψη, ανεξάρτητα από χρώμα, φυλή, θρήσκευμα, πολιτικές πεποιθήσεις και οικονομικές δυνατότητες.
Στεγάζεται στον 1ο όροφο πολυκατοικίας στο κέντρο της πόλης και διαθέτει 7 γραφεία (υποδοχή, 4 ιατρεία, φαρμακείο, αποθήκη). Προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες του σε αυτό, 30 εθελοντές γιατροί που καλύπτουν 17 ειδικότητες, 10 νοσηλευτές, 6 φαρμακοποιοί, 20 διοικητικοί, 2 ψυχολόγοι, 1 κοινωνικός λειτουργός Λειτουργεί κάθε απόγευμα 5-9 μμ και κάθε Τρίτη και Πέμπτη πρωί 10-1, συνήθως με ραντεβού.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται
Απευθύνεται μόνο σε Ανασφάλιστους και Άπορους, παρέχοντας δωρεάν ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη, καθώς και προληπτικό εμβολιασμό στα παιδιά. Στο Ιατρείο υπάρχουν μέχρι αυτή τη στιγμή περίπου 800 καταχωρημένοι ασθενείς, ενήλικες και παιδιά. Οι έλληνες είναι περισσότεροι από 300, οι υπόλοιποι προέρχονται κυρίως από Βουλγαρία, Αλβανία, Βόρειο Αφρική, Ασία.

Χρηματοδότηση
Το ΚΙΦΑΧ δεν έχει κανενός είδους κρατική επιχορήγηση. Μοναδική πηγή εσόδων οι δωρεές σε χρήμα και φάρμακα από ιδιώτες.

Στοιχειά επικοινωνίας
Διεύθυνση ιατρείου: Πλ. Κολοκοτρώνη 10 τηλ. 28215-02754 και 28215-02755 email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,

 

Ο χώρος αυτός δημιουργήθηκε γιατί κάποιοι συνάνθρωποί σου -γιατροί, φαρμακοποιοί, νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί, γραμματείς, σπουδαστές, απλοί πολίτες- αποφάσισαν να στηρίξουν έμπρακτα τους συμπολίτες μας που στερούνται σήμερα το βασικό ανθρώπινο αγαθό της πρόσβασης στην Υγεία.

Το κάνουν αυτό χωρίς να τους υποχρεώνει κανείς, παρά μόνον από ανθρωπιά και αλληλεγγύη που αισθάνονται για το συνάνθρωπο τους. Δεν έχουν κανένα όφελος, παρά μόνον την ικανοποίηση να αποδεικνύουν στην πράξη, ότι μέσα σ’ αυτήν την άδικη και εχθρική κοινωνία υπάρχει μία άλλη κοινωνία, μια κοινωνία δικαίου και αλληλεγγύης.

Το ΚΙΦΑΧ δεν είναι δημόσιο ή δημοτικό Ιατρείο. Δυστυχώς, το τελευταίο διάστημα οι πολιτικές που επιβάλλονται έξωθεν είναι καταστροφικές και για τον τομέα της δημόσιας υγείας, έχοντας μετατρέψει την επίσημη Πολιτεία σε απλό θεατή μιας τραγωδίας, ανίκανη να προσφέρει στους πολίτες της, αυτά που είναι υποχρεωμένη να προσφέρει.

Το ΚΙΦΑΧ είναι μία αυτοδιαχειριζόμενη και ανεξάρτητη από κόμματα και κρατικούς φορείς προσπάθεια παροχής δωρεάν πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε ανασφάλιστους και άπορους συνανθρώπους μας.

Οι υπηρεσίες που προσφέρει το Ιατρείο και οι πόροι που διαθέτει στηρίζονται αποκλειστικά σε εθελοντές. Συνεπώς, οι δυνατότητές του είναι περιορισμένες –ιδίως σε ακριβές εργαστηριακές εξετάσεις και ακριβές φαρμακευτικές αγωγές- και εξαντλούνται στα απολύτως αναγκαία.

Όπως καταλαβαίνεις το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο Αλληλεγγύης Χανίων είναι και δική σου υπόθεση, σε αφορά άμεσα. Για αυτό το λόγο, ρώτησε τους υπεύθυνους πως μπορείς να προσφέρεις και εσύ ώστε να μπορέσει να συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή. Αυτό ακριβώς είναι η αλληλεγγύη στην πράξη. Έτσι, θα μας δώσεις δύναμη. Θα γίνουμε πιο δυνατοί και αποτελεσματικοί στον αγώνα που όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε απαιτώντας από την πολιτεία δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες δημόσιας υγείας, στις οποίες να έχουν πρόσβαση όλοι οι άνθρωποι.

Γιατί, ζούμε με αξιοπρέπεια, όταν και ο διπλανός μας ζει με αξιοπρέπεια…